На 24-ти май 2023 г. на Античен Театър Пловдив  от

...
</TD
>На 24-ти май 2023 г. на Античен Театър Пловдив  от
Коментари Харесай

Симфоничен спектакъл Вивалди завинаги ще зарадва меломаните в Пловдив на празничния 24 май

На 24-ти май 2023 година на Античен Театър Пловдив  от 20.00 часа ще бъде показана премиерата за сезон 2023г. на симфоничния театър " Вивалди вечно ", със специфичното присъединяване на световноизвестния диригент Максим Ешкенази. Събитието се реализира с поддръжката на община Пловдив и е част от празничната стратегия, отдадена на Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.

" Вивалди вечно “ не е театър единствено за слушане. Освен симфоничните тълкования, той показва и трогателен кино-разказ, който пресъздава епохата и житейския път на Антонио Вивалди – един от най-значимите барокови композитори в цяла Европа. Участието на Врачанската филхармония в спектакъла не е инцидентно. В репертоара на симфоничния  оркестър са включени творби от епохата на барока до съвременността. Художественото наличие на " Вивалди вечно “  обхваща  четири съществени интервала от живота на Антонио Вивалди:

Младежки години в родната Венеция – бащата на Вивалди, Джанбатиста Вивалди, научава сина си да свири на цигулка, след което обикаля с него на музикални участия из цяла Венеция. Така, с твърдоглав труд и неизменност, той израства като незабравим цигулков виртуоз. Едва петнадесетгодишен е записан да учи за духовник и в малко време е ръкоположен за духовник, само че след изработен донос се отхвърля от свещеническа активност.

Периодът в " Оспедале каузи Пиета “ – Вивалди става майстор-цигулар във венецианския дом за сираци " Оспедале каузи Пиета ". Постепенно израства като превъзходен диригент. Славата му се разнася из цяла Европа, където извършва свои и непознати произведения. Архивът на сиропиталището демонстрира, че единствено сред 1723 и 1733 година на композитора е платено за написването на 140 концерта.

Опера и " Четирите годишни времена " – Антонио стартира своята кариера като композитор във Венеция, където  написва и слага две опери " Коронацията на Дарий " и " Постоянството господства над любовта и омразата ". Последната е толкоз известна, че е поставяна из цяла Италия и в град Прага. Блестящият му гений е оценен и от съвременника му Йохан Себастиан Бах, който преработва за пиано и орган тринайсет от неговите цигулкови концерта. Поканен е  от папа Бенедикт XIII да работи за Ватикана като през този интервал той основава безсмъртните си творби – " Четирите годишни времена ", четири тричастни цигулкови концерта, обрисуващи посредством музика естествени картини от четирите сезона.

Последните си години, както доста композитори от неговата ера, Вивалди изживява в беднотия. Гениалният композитор написва през живота си 554 инструментални произведения, от които 75 сонати за два солови инструмента, към 460 концерта за разнообразни принадлежности и сформира, солови концерти за цигулка, трио-сонати, огромен брой цикли от " кончерто гросо ",  опери, оратории, кантати, мотети и 40 огромни вокално-инструментални произведения за църковна музика.

Билети за " Вивалди вечно " се продават в Билетен център пред Община Пловдив, в ТИЦ на Римския стадион, каса на Античен спектакъл, от страната на АМТИИ, в ДК " Борис Христов “, както и в цялата система на Eventim и онлайн. цените са от  20 до 70 лв..
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР